Elektra / Electra

DANILO KIŠ „ELEKTRA“plakatelektra 1

REDITELJ: BORO DRAŠKOVIĆ


ULOGE:

Cristina König – Electra
Adrian Jivan – Oreste
Otilia Pescariju – Clitemnestra
Mircea Omoran – Egist
Mata Cornel – Dascălul
Ionel Kugia – Zidarul
Florina Petroi – Pilade

& CORUL

„Turbulentna je bila godina 1968, a i vreme u kome živimo nosi u sebi ogromnu energiju pobune, brutalnosti i bezumlja. Antička tragedija se vraća u našu neizbežnu svakodnevicu i nanovo posećuje predele mitova nalik enigmi vremena u kojem živimo.
Arhaična furioznost i teskoba koju nam nudi poslednji grčki tragičar Euripide (480-406. godina p.n.e.) veoma je bliska našem savremenom senzibilitetu, a posebno pogodna za moderne režijske koncepcije“, kaže za Danas predsednik Umetničkog saveta Rumunskog pozorišta u Vojvodini pri NP „Sterija“ u Vršcu, Petru Krdu. „Koliko nam je poznato, Kišova ‘Elektra ‘ je nova varijacija teme o Elektri - užasnoj i žalosnoj igri, koju su pored Euripida, Eshila i Atilija, obradili i Volter, Žan Žiradu i drugi. U prevodu na rumunski Joana Pejanova, istaknuti reditelj Boro Drašković postavio je klasičnu antičku dramu u modernom ključu“, dodaje Krdu. Po delu koje je Danilo Kiš napisao inspirisan Euripidom, a posvetio Antonenu Artou, Boro Drašković je koncipirao predstavu tako da se ona igra naizmenično u otvorenom i zatvorenom prostoru, kao u grčkim tragedijama.

„Nastojanje da proniknem u artoovsku ‘poeziju činjenica’, vraća me na misao koju sam, doduše, razmatrao drugim ‘dramskim povodom’, ali je ‘duh vremena’ bio gotovo isti; možda je estetsko uzbuđenje svojevrsna time machine; antički komadi su kao i naš život, kao i osveta u Kišovoj ‘Elektri ‘, izrasli u stvarnosti prepunoj krvi, zločina, poricanja ljubavi, u buci i metežu...“, ističe Drašković povodom premijere „Elektre“, u izvođenju Rumunskog pozorišta u Vršcu.

 
Danas je utorak, 27. jun 2017.

Međunarodno priznanje

Nagrade

Online status

Imamo 113 gostiju na mreži