Početna Predstave Predstave za decu Бојана Иванов-Ђорђевић ЗАЧАРАНИ ЗАМАК

Бојана Иванов-Ђорђевић ЗАЧАРАНИ ЗАМАК

Режија: Снежана Удицки

ПРОЛОГ или ГОСПОЂА ВРЕМЕ – Вања Радошевић
ВИЛА МЕСЕЧИНА – Дојна Петровић
ВИЛА ЦЕЦИЛИЈА – Јована Адрејевић
ЂУРАЂ СМЕДЕРЕВАЦ – Иван Ђорђевић
ЛЕПА ЦВЕТА – Тамара Тамчи-Тоскић
ЈАНКО ХАЛАБУРА – Срђан Радивојевић
БЕГ ОД БРЕГА – Драган Џанкић
ВИЛА ВИНКА – Моника Болдовина-Бугле
ПРИНЦЕЗА ЗМИЈА и ПРИНЦЕЗА ОД ЏАНГРИЗИЈЕ – Соња Радосављевић

СЦЕНОГРАФИЈА – Софија Лучић
КОСТИМОГРАФИЈА – Сенка Ђорђевић
КОМПОЗИТОР – Момир Цветковић
СЦЕНСКИ ПОКРЕТ - Сандра Иванов
СТРУЧНИ КОНСУЛТАНТ - кустос Сања Ђурђев, председница Удружења "Банатика"

Премијера: Среда, 9. септембар 2015.

Ауторка Бојана Иванов-Ђорђевић
Овом представом желели смо да покажемо нашу нераздвојиву повезаност са историјом чак и у неминовности данашњице која диктира заборав. У представи за децу али и за одрасле кроз бајковити приказ наше историје или историјски приказ наше бајке  публику желимо да  подстакнемо да штити светлост  науке, уметности  и са исте те стране светлост доброте, достојанства и сваке друге племенитости осликане у ликовима Ђурђа Смедеревца, Лепе Цвете , Јанка Халабуре али и у ликовима вила које су по овој нашој верзији градитељке Вршачког замка.  Са једне су стране историјски ликови – ликови из живота приказани као резонери са свим својим манама. Друга страна су виле  - Вила Време, Вила Месечина и Вила Цецилија које припадају савршеном свету вечности бајке.
Сви наведени ликови и они које нећемо навести у намери да Вам заголицамо машту, у Цецилијином Зачараном замку имају своју визију и мисију живота. Као и у животу, у свакој бајци, па и у овој нашој вршачкој путеви добра и зла понекад се укрштају. Ако сте читали бајке не морамо Вам откривати како се ти сусрети завршавају.  У нашем случају смо малом интервенцијом на историјским чињеницама желели и успели да избегнемо насиље, а пласирамо мудрост као начин борбе и на том путу надамо се добили смешну страну историје и поучну причу са дугорочним циљем да нам , како је наш Стерија говорио, театар буде  лек за болести моралне.

Редитељка Снежана Удицки
Оног тренутка када се чаролија помене, свака реалност постаје нестварна и магична. У нашој представи „Зачарани замак“, Вршачка кула је само повод за едукативну причу у којој смо се трудили да  првенствено децу увучемо у сценски свет чаролије градње замка, а затим и да им на бајковит начин представимо и јунаке  који су битни за историју града Вршца.  С друге стране, ликови који су заиста постојали, имају реалне проблеме  с којима морају да се изборе, али у фокусу је љубавна прича за коју ће сигурно навијати и клинци, а клинцезе још више.  Искрено верујемо да ће се и одраслима подједнако свидети и магија чаролије и магија реалности,  а ко ће који  свет више заволети и у који ће више поверовати... па остављамо вама драга децо да одлучите и убедите родитеље да је ваш избор исправан ;-)

Иван Ђорђевић, вд директора НП "Стерија"  
Као што је опште познато или би бар тако требало да буде, највећи допринос сакупљању грађе за историју „вршачког поднебља“ дао је Феликс Милекер, кустос и оснивач Градског музеја Вршац који је у овом нашем подухвату борбе против заборава такође  пружио руку пријатељства. Немогуће је и непримерено занемарити  допринос   нашег савременика и вршачког великана Душана Белче чије стваралаштво завређује посебну студију и чије је дело на путу проучавања историје Вршца незаобилазно. Ова је представа омаж свим великанима наше историје и данашњице и позив долазећим генерацијама да их прате, проучавају и не препуштају забораву.

 

.

 

 
Danas je sreda, 26. jul 2017.

Online status

Imamo 53 gostiju na mreži