Početna Predstave Mala scena "Tomislav Pejčić"

Mala scena "Tomislav Pejčić"Леон Ковке ВИКТИМОЛОШКА ПРИЧА

Режија Фуад Табучић

 Играју:
 Маја      Јована Андрејевић / Јована Божић
 Ненси   Неда Грубиша

 Музика: Момир Цветковић,
 Сценографија и костимографија: Софија Лучић
 Инспицијент: Мерима Огризовић

 

 Пет речи и два питања

 Дете. Жена. Мушкарац. Животиња. ЖРТВА.
 Шта се догоди када се у нама пробуди жртва и онда постанемо  насилници?
 Да ли је најгоре насиље над самим собом?

 Фуад Табучић

 

Harold Pinter STARA VREMENA

Režija - Snežana Udicki

Igraju:
Ana - Vanja Radošević
Kejt - Monika Boldovina-Bugle
Dili - Srđan Radivojević

Scenografija - Sofija Lučić
Kostimografija - Senka Đorđević

REČ REDITELJKE

Harold Pinter je Nobelovom nagradom nagrađeni engleski pisac i scenarist. Smatra se jednim od najuticajnijih britanskih dramatičara- Najpoznatije drame su mu The Birthday Party (1957), The Homecoming (1964) i Betrayal (1978), od kojih je svaku adaptirao u film.
Pinter stvara svet u kome u isto vreme glorifikuje i degradira ljubav. Na jedan čudan način uvlači publiku u svoju banalnu priču, a s druge strane, postoji nešto više od toga. Ovo nije samo priča o ljubavnom trouglu, već o tome da li je ŽIVOT ONO ŠTO NAM SE DOGAĐA ILI ONO ŠTO SMO PROPUSTILI? Čovek je ujedno i kreator i nemoćan učesnik. Pinter daje oblik svojoj ličnoj fasciniranosti sećanjem kao funkciji emotivne svesti koja okupira i određuje sadašnji trenutak. Razlog za predstavu je upravo slika u javnosti, pa čak i najinitmnija osećanja prikazujemo vrlo transparentno ali i lažno u isto vreme. Brak u koji se ulazi bez ljubavi, iz razloga koji su u tom trenutku bili bitni, a nemaju veze sa ljubavlju prema partneru, biće testirani kad-tad, jer nisu zasnovani na onome na čemu bi trebalo da budu – na ljubavi, emocijama, strasti… Prošlost za koju verujemo da je ostala iza nas i tamo gde joj je mesto – u prošlosti, i za koju verujemo da smo je u svesti modifikovali kako nama odgovara, mora da ispliva nekad, a tada će se sve što je bilo lažno dovesti u pitanje. Tamo gde ima ljubavnog trougla, ima i ljubavi i izdaje i boli.

Snežana UDICKI

Opširnije...
 

ZEMLJACI

"Zemljaci" su autorski projekt naših glumaca Srđana Radivojevića i Ivana Đorđevića koji su po motivima drame „Emigranti“ Slavomira Mrožeka, kreirali sasvim novi koncept, sa idejom da kao predstavnici jedne institucije kulture i kao dramski umetnici skrenu pažnju na aktuelna društveno-politička previranja i ratove u svetu koji su izazvali najveće migracije stanovništva u novijoj istoriji. Migracije su otkrile skriveno lice savremene Evrope koja pred golorukim ženama i decom podiže zidove i bodljikave žice. U osnovi ove ideje jeste izražavanje solidarnosti prema nevinim žrtvama globalne društveno-političke situacije i skretanje pažnje na Narodno pozorište „Sterija“ kao društveno odgovornu ustanovu kulture.

Glumci su najpre tragali za tekstom koji bi poslužio kao osnova za dalje teatarsko istraživanje sa polazišnom tačkom specifične teme kao što je emigrantski položaj čoveka u društvu koje se menja. Preispitujući položaj čoveka žrtve društvenih promena i sliku društva koje uzdrmano globalno političkom previranjima ne birajući jede sve pred sobom, dolaze do svojevrsnog polemisanja na temu mogu li baš svi iz migrantskih kolona poneti oreol nevine žrtve ili je među tim ljudima ipak moguće sretsti i one kojima je poznata neka druga ideologija koja na drugi način povezuje sve te ljudske sudbine. Ima li među nevinima i „statista sa zadatkom“?

Opširnije...
 

Marša Norman - LAKU NOĆ MAJKO

"Najbolje je da pišete o stvarima koje vas najviše plaše. Uspeh je tada zagarantovan", reči su Marše Norman, američke spisateljice i autorke svetski proslavljene drame “Laku noć majko” napisane 1981. Psihološka drama o strahu od života i strahu od smrti i danas se izvodi širom Evrope i sveta. Na vršačku pozorišnu scenu dospela je 2011. godine kada je režiju potpisao Tibor Vajda. 2016. na inicijativu glumica koje je izvode, Sonje Radosavljević i Monike Boldovone-Bugle, vraća se na scenu kao “rimejk” sa idejom da upotpuni repertoar Male scene, ali i publici ponovo ponudi izvođenje kultnog dramskog teksta proslavljene spisateljice koja se kako kroz poeziju, eseje, tako i kroz drame i scenarija za film bavi svevremenim pitanjima – pitanjima života i odnosa prema životu i smrti kao neminovnosti neodvojive od straha. 

Opširnije...
 

Žan Klod Karijer NEOBIČNO VEČE


Neobično večeRežija,prevod, total - dizajn i izbor muzike: Lilijana Ivanović

Lica:
Žilijet – Sonja Radosavljević
On – Srđan Radivojević

Sufler i inspicijent: Merima Ogrizović

Majstor tona: Dragoslav Dobrosavljević
Majstor svetla: Željko Novakov
Šef tehnike: Svetozar Vojtečki

Opširnije...
 
Danas je utorak, 25. april 2017.