Početna Aktuelno

Vesti

Naslednici Paje Jovanovića

SVETSKI DAN POZORIŠTA 27.MART 2017.
IZLOŽBA ČUDESAN SVET POZORIŠTA

NAJBOLJI RAD NA IZLOŽBI: Mihajlo Cvetković, IV1 OŠ “Olga Petrov”
NAJORIGINALNIJI RAD NA IZLOŽBI: Jerković - Dišić, OŠ “Vuk Karadžić”
NAJMAŠTOVITIJI RADOVI NA IZLOŽBI:
- Anja Kojić, II1 OŠ “Olga Petrov”
- Ana Marinović, I OŠ “Vuk Karadžić”
- Tara Ležetić, III2 OŠ “Sterija”
- Tara Stošić, IV OŠ “Vuk Karadžić”
I razredi:
- I NAGRADA, Radomir Đurić, OŠ “Vuk Karadžić”
- II NAGRADA, Vladimir Komazec, OŠ “Olga Petrov”
- III NAGRADA, Iva Radivojević , OŠ ‘’ Vuk Karadžić
- IV NAGRADA, Teodora Stanojlović, OŠ ‘’ Vuk Karadžić
- V NAGRADA, Mateja Pavkov, OŠ ‘’ Vuk Karadžić
- VI NAGRADA, Danilo Đorđević, OŠ ‘’ Vuk Karadžić

II razredi :
- I NAGRADA Milica Štetić, OŠ ‘’ Vuk Karadžić’’
- II NAGRADA, Ana Cvetković OŠ ‘’ Vuk Karadžić’’
- III NAGRADA, Jovana Skočajić , OŠ ‘’ Vuk Karadžić’’
- IV NAGRADA, Nina Bošković, OŠ ‘’ Paja Jovanović’’
- V NAGRADA, Sara Bugarski , OŠ ‘’ Jovan Sterija Popović ‘’
- VI NAGRADA, Nina Ilkić , OŠ ‘’ Olga Petrov’’

Opširnije...
 

Poruka za Svetski dan pozorišta

International Theatre Institute ITI
World Organization for the Performing Arts

Poruka za Svetski dan pozorišta 2017.

Izabel Iper, Francuska

Evo, dakle, već 55 godina da se svake godine u proleće održava Svetski dan pozorišta. Jedan dan, odnosno 24 časa koji počinju tamo negde u pozorištu NO i Bunraku, zatim prolaze kroz Pekinšku operu i Kathakali, zadržavaju se između Grčke i Skandinavije, od Eshila do Ibzena, od Sofokla do Strindberga, između Engleske i Italije, od Sare Kejn do Pirandela, i Francuske, između ostalih, u kojoj se nalazimo i u kojoj je Pariz ipak svetski grad koji prima najviše stranih ansambala. Potom nas naših 24 časa vode od Francuske u Rusiju, od Rasina i Molijera do Čehova, onda prelaze Atlantik da bi završili u nekom kalifornijskom kampusu gde mladi ljudi možda ponovo izmišljaju pozorište. Jer pozorište se uvek ponovo rađa iz svog pepela. Ono je samo konvencija koju neumorno treba rušiti. Tako ono ostaje živo. Pozorište ima bujan život koji izaziva prostor i vreme, najsavremeniji komadi hrane se prošlim vekovima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad se ponovo postave.

Svetski dan pozorišta svakako nije dan u običnom smislu naših svakodnevnih života. On ponovo oživljava jedan ogroman prostor-vreme, a da bi se govorilo o prostor-vremenu, htela bih da prizovem jednog francuskog dramaturga, toliko genijalnog koliko diskretnog, Žana Tardjea. Što se tiče prostora, on pita “koji je najduži put od jedne tačke do druge…” Što se tiče vremena, on sugeriše “da se u desetinkama izmeri vreme koje je potrebno da se izgovori reč ’večnost’“. Za prostor-vreme on kaže i ovo: „Odredite u svom duhu, pre nego što zaspite, bilo koje dve tačke u prostoru i izračunajte vreme koje je potrebno, u snu, da odete od jedne do druge.“ Zadržaću reč „u snu“. Reklo bi se da su se Žan Tardje i Bob Vilson sreli. Naš Svetski dan pozorišta možemo takođe da rezimiramo sećajući se Semjuela Beketa čija Vini u svom žustrom stilu kaže: „Оh, kakav bi ovo lep dan bio.“ Razmišljajući o poruci koju imam čast da izgovorim, setila sam se svih tih snova iz svih tih scena. Stoga, ja ne dolazim sama u ovu salu UNESCO, svi likovi koje sam glumila na sceni prate me, uloge za koje se čini da ih napuštamo kad se završi predstava ali koje vode u vama neki podzemni život, spremnе da pomognu ili unište uloge koje dolaze za njima: Fedra, Araminta, Orlando, Heda Gabler, Medeja, Mertej, Blanš Diboa… Prate me i svi likovi koje sam volela i kojima sam aplaudirala kao gledateljka. I tu pripadam celom svetu. Ja sam Grkinja, Afrikanka, Sirijka, Venecijanka, Ruskinja, Brazilka, Persijka, Rumunka, Japanka, Marseljka, Njujorčanka, Filipinka, Argentinka, Norvežanka, Koreanka, Nemica, Austrijanka, Engleskinja, zaista ceo svet. Prava mondijalizacija je u tome.

Opširnije...
 

Ministar Vukosavljević u "Steriji"

Prilikom radne posete Vršcu, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević sa saradnicima je posetio i Narodno pozorište "Sterija". Vršilac dužnosti direktora NP "Sterija" Marina Lazarević, upoznala je goste sa aktuelnim aktivnostima u našoj kući, kao i problemima koji godinama otežavaju normalan rad. Pre svega to se odnosi na prevaziđenu tehničku opremljenost, kao i na građevinsko stanje baroknog zdanja "Sterije" iz XIX veka.

Opširnije...
 

"Vremenko" na 67. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

Na 67. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji će se održati u Novom Sadu od 3. do 9. aprila, u konkurenciji predstava za decu učestvuje i naše Pozorište sa predstavom Bojane Ivanov-Đorđević "Bajka o uspavanom Vremenku" http://bit.ly/1o8h72w. Selektor Goran Ibrajter je u obrazloženju naveo "da je autorka za temu ove inkluzivne predstave uzela fenomen vremena, približavajući ga deci kroz bajkovitu priču o Vremenku, čuvaru vremena, koga na dužnosti uspava veštica".
Sa Vrščanima su u konkurenciji još četiri predstave iz Subotice, Novog Sada i Zrenjanina.
Inače, Ibrajter je za 67. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine selektovao sledeća ostvarenja: "Romeo i Julija" Pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, "Požar. Laund/Kontrast" SNP Novi Sad, "Fama o biciklistima" Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, "Ždrelo" Narodno pozorište Kikinda, "Na Drini ćuprija" SNP Novi Sad, "Amadeus" Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepsinhaz Subotica i "Crni" Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz.
Vrščani će se predstaviti najmlađoj festivalskoj publici u ćetvrtak 6. aprila u Novosadskom novom teatru.

Obrazloženje selekcije za 67. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine > > >

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 26. jul 2017.

Online status

Imamo 86 gostiju na mreži