Početna Aktuelno

Vesti

Леон Ковке – ускоро на репертоару НП "Стерија"

Нови пројекат у позоришној сезони 2016/2017 под слоганом „Шанса за младе“ има за циљ да исктакне потенцијал млађег дела ансамбла, али и потребу за проширивањем истог у подмлатку. Као што је већ познато, актуелна управа апелује и већ другу позоришну сезону кроз различите акције покушавајући да проблем малог ансамбла у НП „Стерија“ представи као релевантно питање даљег развоја нашег театра и културне политике, али и да надлежнима и публици представи младе академске уметнике нашег града који чекају на ангажман.
Трагајући за текстом који ће својом актеуелношћу али и својом естетиком одговарати нашим потребама и могућностима, определили смо се да на вршачку сцену поставимо „Виктимолишку причу“, дело реномираног драмског писца Леона Ковкеа. С обзиром да имамо амбицију да у актуелној сезони и убудуће више простора у репертоару посветимо домаћем савременом драмском писцу, избор Леона Ковкеа учинио нам се и више него прикладним, с обзиром да се ради о незаоблилазном имену домаће савремене драматургије.

Opširnije...
 

VRŠAČKO NARODNO POZORIŠTE „STERIJA“ U EVROPSKOM DRUŠTVU

Na regionalnom skupu predstavnika ASSITEJ-a, Asocijacije pozorišta i pozorišnih stvaralaca koji se bave pozorištem za decu i mlade, svoje predstavljanje je po prvi put imalo i vršačko Narodno pozorište „Sterija“. Pored predstavnika pozorišnih mreža Italije, Austrije, Mađarske, Rumunije i Hrvatske predstavljena su i neka pozorišta Srbije – Pozorište mladih, Novi sad, Pozorište „Duško Radović“, Beograd, Pozorište „Boško Buha“, Beograd, Pozorište „Pinokio“ Zemun, Pozorište lutaka, Niš i vršačko Narodno pozorište „Sterija“. Predstavljene su i neke alternativne i nezavisne pozorišne organizacije i umetnici koji se bave primenjenim pozorištem i za institucionalizovane teatre, neuobičajenim pristupima rada sa glumcima i neglumcima, aktuelnim društvenim temama.
Najvažniji cilj ovog susreta bio je međusobno upoznavanje predstavnika pozorišta ovog dela Evrope koja su okupljena oko ideje progresivnijeg i pažljivijeg razvoja programa za najmlađu publiku – dece i mladih. Jedan od ciljeva takođe je bio uspostavljanje jasnije slike pozicije pojedinih pozorišta u odnosu na druga po pitanju odnosa ulaganja i produkcije. Jedan od uspostavljenih zaključaka bio je da se problemi sa kojima se suočava vršačko pozorište dele i druga pozorišta u Evropi, te da uspeh kada je u pitanju produkcija uglavnom zavisi od ažurnosti i volje uprava i umetnika u situacijama u kojima je neophodno suočiti se sa krizom i iznalaziti modele za prevazilaženje iste 

Opširnije...
 

Нова позоришна сарадња

 На састанку одржаном у Позоришном музеју Србије постигнут је договор о интензивирању сарадње између Народног позоришта „Стерија“ и Позоришног музеја Србије. Повод састанка био је и почетак рада на тексту актуелног директора Позоришног музеја Момчила Ковачевића, публици и стручној јавности познатог по псеудониму Леон Ковке.

Текст реномираног драмског аутора, са посебним местом у домену савремене српске драмске књижевности, одабран је спонтано, на путу изналажења драматуршког решења за нови пројекат који одговара вршачком позоришном ансамблу у коме доминирају жене. Леон Ковке је изразито посвећен психолошкој анализи својих драмских јунакиња. Оне су у његовим драмама носиоци и драме и целокупне идеје дела, што је још један од ређих квалитета савремен домаће драме, али и драмске књижевности у целини. Женске улоге од носећих до епизодних у његовом случају писане су студиозно и ефектно до виртуозности. Ради се о плодном драмском аутору који пише у широком дијапазону жанрова од трилера, преко водвиља и интимистичке драме, до комада за децу у облику савремене бајке. Он према речима Радомира Путника не припада корпусу драмских писаца који „увек пишу једну исту драму“. Иако је његов драмски рукопис препознатљив, одраз његове индивидуалности у савременој српској драмској књижевности припада и способности да читаоца изненађује увек неочекивано новим делом у сваком смислу – од уопшено жанровског, до естетског и тематског оквира. 

Opširnije...
 

Turneja naše Scene na rumunskom

Početak novembra bio je u znaku turneje Scene na rumunskom NP "Sterija" u Straži, Torku i Uzdinu.
Najmlađi ljubitelji pozorišne umetnosti uživali su u bravurijama naših glumaca koji su izveli "Kutiju sa pričama" (tekst i režija Elena Ivanka).
Kako ističu i kordinatorka Scena na rumunskom i glumica Otilia Peskariu, kao i glumci Jonel Kuđija, Monika Boldovina-Bugle, Neda Grubiša i Vasilia Viktoria Varađan, izuzetno raspoloženje mlađanih gledalaca samo su obaveza da se sa odlaskom našeg teatra i u najmanja mesta mora nastaviti i ubuduće.

 

На данашњи дан рођен Томислав Пејчић

Петак 4. новембар 2016.

На данашњи дан 1940. рођен је бард српског  глумишта и доајен вршачке позоришне сцене Томислав Пејчић.  Осим што је био неоспорни и неприкосновени амбасадор  Народног позоришта „Стерија“ у коме је провео највећи део свог живота и уметничког рада, те је наш театар и даље под благим и пријатним теретом поштено освојене славе овог глумачког великана, Томислав Пејчић важи и даље за апсолутног рекордера  у освојеним наградама и признањима на Сусретима професионалних позоришта Војводине – награђен је 12, а похваљен два пута. У дугој и плодној каријери глумца невеликог позоришта, још за живота измамио је симпатије и  публике која га је обожавала, и стручне јавности која је његову аутентичну харизму и рад наградила више од 30 пута престижним  признањима разноврсних позоришних фестивала. Једна од дражих била му је чувена награда „Ћуран“ освојена 1996. на Данима комедије у Јагодини.

Opširnije...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 28. jun 2017.

Online status

Imamo 36 gostiju na mreži