Početna Aktuelno

Vesti

Преминуо глумац Раде Којадиновић

У Новом Саду је 25. октобра умро глумац који је у Српском народном позоришту провео скоро шездесет година.
Комеморативни скуп Радивоју Којадиновићу, одржаn jе 1. новембра на сцени „Пера Добриновић“.

Познати глумац Радивоје Којадиновић је играо и у НП "Стерија". Опширније >>>

 

Dodela priznanja

SVEČANO PROGLAŠENI POBEDNICI FESTIVALA KLASIKE
Barokna sala NP "Sterija" bila je u petak u znaku ovacija vrhunskim pozorišnim stvaraocima. Pre kikindske predstave "Kauboji", koja je odigrana u čast nagrađenih, svečano su dodeljene nagrade najboljima na XXIV Festivalu klasike "Vršačka pozorišna jesen 2016". 
Odluke stručnog žirija (http://bit.ly/2eNmZOe) saopštio je predsednik, glumac Saša Torlaković, dok je izveštaj o glasanju vršačke publike (http://bit.ly/2eXLMgq) podnela dr Dragica Stanojlović. Nagrade laureatima su uručili gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, članica Gradskog veća Nataša Maljković-Čonić i direktor i selektor Festivala klasike Đura Mrđa.

Ilustrovana priča >

 

Počeo Festival klasike

Otvaranjem izložbe slika Zorana Turkana i izložbe radova slikarske škole sestara Morariu na temu Sterija, u subotu uveče su počela dešavanja na 24. Međunarodnom festivalu klasike "Vršačka pozorišna jesen".

Pre premijerne predstave "Kir Janje" (prve u takmičarskom programu), Festival su prigodnim besedama otvorili gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i reditelj Boris Liješević.

Malu foto sesiju kroz prvo festivalsko veče možete pogledati na našem fesjbuk profilu  > > >

 

Препознавање позоришта

У оквиру програма обележавања крсне славе Народног позоришта „Стерија“ ,Светог Порфирија, заштитника глумаца, редитеља, драматурга и других позоришних стваралаца, представљена је најновија књига Радомира Путника „Препознавање позоришта“. Иницијатор и један од учесника овог изузетног сусрета био је Павле Влаховић, почасни дитектор Народног позоришта „Стерија“ који је у свом надахнутом и искреном говору највећу пажњу посветио истицању значаја Радомира Путника у домену позоришне теорије и праксе, осврнувши се на његов плодан рад у области драматургије и театрологије који траје скоро пола века.

Opširnije...
 

''Позориштанце и другари''

 НОВА САРАДЊА НП"Стерија" и Предшколске установе "Чаролија" Вршац

Народно позориште „Стерија“ започело је реализацију новог пројекта намењеног најмлађој публици. Реч је о луткарско-драмској представи за децу предшколског узраста „Страшило и другари“ по тексту Бојане Иванов-Ђорђевић. Премијера је заказана за 28. септембар 2016. године са почетком у 10 сати на Великој сцени НП „Стерија“ када се обележава и  позоришна  слава Свети Порфирије Глумац. Режију потписује Иван Ђорђевић,  сценографију Софија Лучић, костимографију Сенка Ђорђевић, а музику компонује Момир Цветковић. Обзиром да је амбиција да се направи велика  представа уз мноштво сценских ефеката, процес рада биће подређен  њеној естетици  која би требало да  одговара стогим критеријумима уметности намењеној деци. Новина у домену стваралачког процеса биће интеракција са публиком и пре премијере која ће бити реализована у виду  циклуса радионица под називом „Позориштанце и другари“.  Позоришни уметници  ангажовани на пројекту водиће креативне радионице израде декора по свим објектима вршачких вртића. У сваком вршачком вртићу настаће по једно страшило које ће сведочити нашем заједничком раду. Кроз поменуте радионице деца ће имати прилику да се ближе упознају са процесом настанка позоришне представе и са позориштем као институцијом са друге стране – не из угла гледаоца, већ из угла његовог учесника и ствараоца.

Opširnije...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 28. jun 2017.

Online status

Imamo 43 gostiju na mreži