Početna Aktuelno

Vesti

Повратак Кир Јање

Кир Јања се на вршачку позоришну сцену враћа као део програма Године Стерије која је проглашена у сезони 2015/2016, али и у сусрет новом јубилеју који желимо да уприличимо – 180 година Кир Јање.  Ово дело непроцењиве вредности и значаја у домену домаће драмске и позоришне баштине објављено је 1837, а на сцени Народног позоришта „Стерија“ у Вршцу   пети пут кроз  деформисани лик  богаташа Кир Јање буди Стеријин раскошни  дух  утемељен на идеји о уметности која поправља и која лечи нарави, усмерава „љубезна рода србског цвет“ да се клони порока, а  уметност театра проповеда као нужност и као лек  тврдећи да је позориште „врело праве науке о животу“.  Кир Јања  за вршачко Позориште има вишеструки значај тим пре што је и његов племенити аутор и великан наше културне баштине  чије име краси нашу позоришну кућу, срж аутентичности нашег Театра.  Занимљив детаљ јесте и то да је Стерија  још  за живота  био  више познат по имену свог Тврдице него  по свом личном имену што јасно говори у прилог томе колики је допринос дао у домену популаризације драмске уметности на нашим просторима.  Првом  премијером Кир Јање  обележено је и оснивање  Народног позоришта „Стерија“  1945.  када је режију потписао Владимир Савић.  Другу поставку већ две године касније потписује редитељ Душан Животић, 1961.  се на вршачку позоришну сцену враћа у редитељској поставци Николе Веселиновића, а потом 1976. режију Стеријиног Тврдице потписује Радослав Лазић. Након паузе дуже од две деценије (2000.г.) Кир Јања се на вршачку сцену враћа „на велика врата“ када је насловну улогу носио бард нашег глумишта Томислав Пејчић, а режију потписао Владимир Лазић. Све поменуте представе  биле су брижљиво, посвећено и амбициозно постављане на репертоар НП „Стерија“ и будиле пажњу и позоришне критике и публике. Тим пре су  наша одговорност и амбиција  чисте  и у сезони 2016/2017, када се  поново враћамо овом делу кроз редитељско виђење Горана Цветковића, са Срђаном Радивојевићем, лауреатом награде „Иван Вуков“ у насловној улози. У овој се поставци редитељ посебно бави студијом простора драме, радње али и фикције свих ликова међу којима нема позитиваца, а који транспоновани кроз поступак актуелизације као модела тумачења класичног драмског текста бивају оживљени на нови начин, близак савременој публици.

 
 

Laureati Nagrade "Ivan Vukov" za 2016 godinu.

Nagrada ''Ivan Vukov'' ove je godine dodeljena tek drugi put, iako je ustanovljena znatno ranije sa idejom da se još za života Ivana Vukova ukaže poštovanje glumcu kao važnom činiocu kulturnog života svake sredine. Kako kultura već godinama unazad biva potiskivana na margine razvoja našeg društva, ovakva je nagrada imala za cilj da ukaže na značaj pojedinaca koji su u nekim momentima ipak dali više da naša slika i prilika koja preti dezintegracijom, ipak dobije snagu da se održi u svojoj snazi i dostojanstvu. Posao i rezultati glumca su nemerljivi, kao i većine kulturnih poslenika. Oni su zauvek primorani na dokazivanje - njihovi podvizi tako vredni ipak su neuhvatljivi. Zbog toga je postojanje jedne ovakve nagrade važno - ona je tu da podseti, da podstakne, da ukaže na ono što valja u nama - ono što nas čini boljom zajednicom, jer nema pozorišta bez zajedništva i korporativnog duha kako je propovedao K.S. Stanislavski.

Za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti Nagradom "Ivan Vukov", kao njen drugi laureat ovenčan je Srđan Radivojević - glumac istančanog osećaja za dubokomislene uloge, glumac neiscrpne vedrine i harizme autentičnog dramskog umetnika čije prisustvo Narodnom pozorištu "Sterija" daje poseban sjaj tim pre što se radi o vrednom posvećeniku svog posla i revnosnom profesionalcu. U pozorišnoj sezoni 2015/2016. bio je angažovan u gotovo svim projektima odigravši brilijantnih 6 uloga.

Opširnije...
 

NP "Sterija" u projektu "Pozorište u parku"

Narodno pozorište "Sterija" u ponedeljak 20. juna uzeće učešće na drugoj nacionalnoj konferenciji sa međunarodnim učešćem na temu dramskog obrazovanja. Jedna od ključnih tema biće "Kako do dramskih pedagoških kompetencija", a sve se odvija pod okriljem projekta "Pozorište u parku" u okviru kojeg se i otvara druga nacionalna konferencija sa međunarodnim učešćem, koju udruženje BAZAART organizuje u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograda, Malim pozorištem „Duško Radović“, Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM i Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
Konferencija okuplja nastavnike, umetnike, omladinske i socijalne radnike i sve druge koji primenjuju dramu u obrazovanju i vaspitanju dece i mladih.
19. i 20. juna (u nedelju i ponedeljak) učesnici Konferencije moći će da prisustvuju plenumu i panel diskusijama sa stručnjacima iz Srbije i gostima iz Hrvatske, Poljske i Slovenije, obiđu Bazar kreativnih ideja i postignuća, učestvuju u nekoj od dvadesetak radionica, odgledaju 4 predstave.

Opširnije...
 

Јун – месец отворених врата Народног позоришта "Стерија"

На крају успешне позоришне сезоне у којој је упркос тешким условима за рад и примени рестриктивних мера штедње остварен значајан резултат вршачког Театра, управа НП „Стерија“ објавила је почетак акције „Позориште свом граду“ у оквиру које ће током јуна месеца публика моћи бесплатно да прати све програме јунског репертоара.
Како је већи део репертоара реализован сопственим средствима Позоришта (од продатих улазница и закупа сале) акција је организована као знак захвалности свим гледаоцима, партнерима и пријатељима који су пратили програме НП „Стерија“ и помагали његов рад. Позивају се и сви који нису могли да приуште себи задовољство и привилегију одласка у позориште да то учине током акције отворених врата.

Opširnije...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 28. jun 2017.

Online status

Imamo 40 gostiju na mreži