Početna Aktuelno

Vesti

Bogata festivalska sezona

Narodno pozorište „Sterija“ beleži osmo festivalsko učešće od početka pozorišne sezone 2015/2016. Festivalsko predstavljanje vršačkog teatra u isto vreme doprinosi i ugledu grada Vršca, pa se zbog toga tim NP „Sterija“ posebno ponosi rezultatima koji u tom domenu u aktuelnoj pozorišnoj sezoni nisu zanemarljivi. U Makedoniji učestvovali smo na Festivalu „Sv. Joakim Osogovski“, u Rumuniji smo gostovali na festivalima u Rešici, Piteštiju i Đurđi, u Rakovici na Festivali pobednika festivala, u Bosni i Hercegovini na „Tuzlanskim pozorišnim danima“, na Vršačkoj pozorišnoj jeseni i Joakimovim danima.
Osmifestival na kome ansambl vršačkog pozorišta izvodi Sterijinu „Zlu ženu“ u režiji Jovana Grujića, jedna je od značajnijih pozorišnih revija u zemlji jer neguje kult lika i dela prve značajnije figure srpske pozorišne baštine, a samim tim kulturne istorije jugoistočnog evropskog podneblja. Radi se o manifestaciji JOAKIMOVI DANI koja predstavlja reviju pozorišta iz Srbije u izboru Knjaževsko-srpskog teatra koja je ove godine posvećena domaćem piscu. Ovaj revijal i slavlje pozorišne umetnosti u Kragujevcu deo je đurđevdanskih svečanosti i održava se od 4-9. maja, a osim Vršca svoje će predstavljanje imati i leskovačko, kraljevačko i užičko pozorište.
Predstave koje su odabrane donose bogatstvo inscenacije i glume, kao i novo viđenje i podsećanje na već poznate ansamble koje kragujevačka publika uvek iznova rado prati. U žiži je domaći dramski pisac kao osnova našeg dramskog života, koga publika najradije prepoznaje i voli , a koji sa druge stane predstavlja temelj kulturnog bića svakog naroda. Pozorište kao ogledalo duhovnosti i stvarnosti ovog puta dočarava sve ono što nas okružuje, boli i raduje, sve čemu se smejemo i što nas uzbuđuje, a tiče se samo nas i naše stvarnosti.
Nacionalni značaj ove manifestacije uveličavaju pozorišta van Beograda koja su ujedno i naši prijatelji i sa kojima nas veže dugotrajna i bogata saradnja.

 

Petru Krdu (1952-2011)

PET GODINA KAKO NIJE VIŠE SA NAMA  PETRU KRDU

Na našem sajtu (ovde) možete se podsetiti 30. aprila 2011. godine kada je iznenada preminuo pesnik i osnivač naše Scene na rumunskom Petru Krdu i šta su mediji tada objavili o odlasku velikog kulturnog pregaoca..

Čuveni časopis za kulturu “21. vek”, koji izdaju Savez pisaca Rumunije i Fondacija “21. vek”, posvetio je poslednji broj u 2013. godini pesniku i prevodiocu Petru Krduu (1952-2011), dugogodišnjem uredniku Književne opštine Vršac (KOV).

Ana Blandijana, najpoznatija rumunska pesnikinja i kandidat za Nobelovu nagradu, rekla je o Krduu: “Svojom sposobnošću da se daruje drugima, svojom mudrošću da ne ističe samo sebe već i sve što je voleo i cenio, kroz način na koji je umeo da isprepliće altruizam sa umetničkom intuicijom i da koaguliše umetničke snage pomoću sopstvene intelektualne snage, Petru Krdu je bio ktitor jednog drugačijeg, vitalnijeg i efikasnijeg modela razumevanja poezije, graditelj retke pesničke solidarnosti”.

U maju ćemo u našem Pozorištu organizovati omaž velikom umetniku.

   

Стоп насиљу

Због чега треба погледати представе за децу Театра ДОДИР: Наши глумци у представама се(не глупирају и не кревеље, већ глуме) па се деца ипак смеју. Сем смеха и забаве, гледајући наше представе, деца могу много тога и да науче.

О представи:
Позоришна представа за децу СТОП НАСИЉУ спада у такозвано ангажовано позориште. Веома едукативна и забавна. Намера нам је била да порукама које преносе јунаци из представе, допринесемо бар мали удео у спречавању насиља, а децу подстакнемо да буду боља и хуманија. Писана је у стиху и сигурни смо да употпуности одговара перцепцији деце од три, па све до дванаест година. Створена је као продукт низ стручних опсервација педагога, учитеља и васпитача.

...Из чаробне књиге, у простор пишчеве собе, а као део његове маште, излазе јунаци из различитих дечјих бајки. Морнар Попај, Вештица из бајке Ивица и Марица, Мачак у чизмама из истоимене бајке. Свако од присутних јунака поседује по неки несташлук и склоност ка насиљу. Писац покушава да им укаже на те несташлуке, који често прузрокују и само насиље, како би деци пренели што здравију поруку. Уз низ комичних заплета,и њихових међусобним сукобима, свако од јунака покушава деци да објасни своје насилне тренутке и колико они штетно делују на особу на којој се насиље примењује...
У представи играју професионални глумци: Марина Поповић-вештица, Катарина Димитријевић-мачак у чизмама, Небојша Ђорђевић-морнар Попај и Драган Петровић-писац.Композитор је Марко Стојковић. Аутор и редитељ: Драган Петровић Суреп.

Четвртак 14. април - Велика сцена НП "Стерија" - 12 и 15 часова

 

NP "Sterija" kao član ASSITEJ porodice

7. aprila 2003. upisom u registar društvenih organizacija zvanično je pokrenut rad našeg nacionalnog ASITEŽ centra. Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije obeležava ovaj dan kao svoj rođendan. O tome šta stoji iza nas i šta smo uspeli da uradimo za 13. godina govori film ASSITEJ Srbija juče, danas i sutra. http://bit.ly/1N3Eczd
Film je nastao povodom obeležavanja 50 godina mađunarodne organizacije sa namerom da otrgnemo od zaborava činjenicu da su pozorišni stvaraoci sa ovih prostora učestvovali u njenom osnivanju i radu od samih početaka a zatim kako bi podsetili sve nas na značaj kontinuiteta.
To je ujedno i poziv da se odgovornije ponašamo u odnosu na ono što živimo i stvaramo danas bez obzira na aktuelne okolnosti koje su gotovo zastrašujuće a kako bi imali na šta da oslonimo sutra.

U martu mesecu nekoliko datuma posvećeno je pozorišnoj umetnosti: Dan lutkarstva, Dan pantomime, Dan pozorišta a među njima prvi u nizu i za nas najznačajniji je 20. mart Svetski dan pozorišta za decu i mlade.
ASITEŽ Srbije obeležio je ovaj dan programom Za mlade snage i sve koji još rastu. Program je održan 15. marta u Kulturnom Centru Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu.
Osvrnemo li se na programe i projekte koje smo realizovali u proteklih 13. godina, možemo prepoznati stalnu brigu, podršku i ulaganja našeg udruženja u mlade umetnike. ASSITEJ Serbia se tokom čitave godine kroz različite projekte i aktivnosti bavio umetnicima i pozorišim stvaraocima mlađe i najmlađe generacije pa je bilo sasvim logično da se i u centralnom programu obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana pozorišta za decu i mlade u fokusu kampanje Take a child to the theatre today nađu upravo oni: mladi pisci, mladi glumci, pozorišni i filmski reditelji i stvaraoci i mladi menadžeri u kulturi.
Programom Za mlade snage i sve koji još rastu otvorili smo prostor za njihovo predstavljanje profesionalnoj i široj kulturnoj javnosti, podržali njihovo međusobno, generacijsko povezivanje i pojačali njihovo interesovanje za dalji angažman u pozorištu za decu i mlade.

Opširnije...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 28. jun 2017.

Online status

Imamo 36 gostiju na mreži