Početna Aktuelno

Vesti

Koliko znamo o Steriji

U godini Sterije napravili smo malo istraživanje u populaciji mlađih osnovnoškolaca na temu koliko znamo o Steriji. Evo i rezultata u formi TV priloga koji je nastao u saradnji između NP "Sterija", OŠ "Mladost", Televizije Banat i redakcije Malog dnevnika RTS-a.

Pogledajte ceo prilog > > >

 

Potencijal kulture u rušenju granica

Da je jedan od osnovnih zadataka i u isto vreme potencijala kulture i njenih institucija regionalna razmena i rušenje svih granica, uključujući i ideološke i političke, na putu humanizacije društva u širem smislu i obnove urušenog sistema vrednosti u kome centralno mesto treba da zauzme čovek koji radi i stvara za okruženje slobode, svedoči i gostovanje Narodnog pozorišta „Sterija“ u Tuzli u okviru Tuzlanske pozorišne smotre na kojoj je vršački ansambl briljirao u izvođenju Sterijine „Zle žene“ u režiji Jovana Grujića i na kraju izazvao ovacije.
Gostovanje u Tuzli bilo je značajno jer je još jednom potvrdilo obostranu potrebu za regionalnom pozorišnom saradnjom na čijem je temelju prema rečima tuzlanskih organizatora i nastao ovaj pozorišni festival. Kreiran po modelu evropskih velikih festivala sa ciljem da okupi što veći broj pozorišta sa ostvarenjima koja su se istakla kvalitetom u prethodnoj pozorišnoj sezoni međunarodnog je karaktera i jasno ukazuje na volju za prevazilaženjem još uvek svežih posledica sećanja ratova devedesetih.
Gostovanje je sa naše strane organizovano u sklopu obeležavanja Godine Sterije u Vršcu u okviru koje Narodno pozorište „Sterija“ ima za cilj da Sterijino delo i lik kao jednog od najreprezentativnijih u domenu kulturne politike ikada na podneblju srpske države, a pre svega u domenu razvoja iste u pravcu osnaživanja dramske i pozorišne prakse, pronosi što više i šire , posebno u regionu bivše jugoslovenske države, ali i dalje. Tako će sledeća Sterijina destinacija biti Ukrajina, gde će u maju vršačko Pozorište kao jedino pozorište iz Srbije biti u selekciji renomiranog festivala „Klasika danas“.

   

Radionica o vremenu

Pozorište kao mesto inkluzije u četvrtak 28. januara u Narodnom pozorištu "Sterija" - Kreativna interakcija sa učenicima ŠOSO "Jelena Varjaški", nastavnicima i stručnim saradnicima, vaspitačima i pozorišnim stvaraocima na temu vremena i satova. Radionica je kreirana i organizovana kao uvod u rad na predstavi pod nazivom Bajka o uspavanom Vremenku čija je premijera zakazana za 20. mart Svetski dan pozorišta za decu i mlade.
Radionice su za sve zainteresovane tokom februara meseca 2016. otvorene sredom od 15h i četvrkom od 17h.
Vreme je za inkluziju - pridružite nam se.

 

Pozorište kao mesto inkluzije

I u 2016. godini Narodno pozorište „Sterija“ nastavlja sa aktivnostima u okviru projekta „Pozorište kao mesto inkluzije“ koji je krajem protekle godine pokrenut uz pomoć vršačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Putem programa javnih radova angažovana je grupa dugoročno nezaposlenih lica visoke stručne spreme koja tokom projekta ima priliku da se upozna sa specifičnostima rada u pozorištu, a pre svega za rad sa ranjivim populacionim grupama kao što su deca sa smetnjama u razvoju, deca iz siromašnih porodica i drugih slojeva društva koji se na bilo koj način mogu naći u diskriminisanom položaju.
Definicije inkluzije koje daje UNESKO potiču sa konferencije u Salamanki, 1994. godine, i stavljaju naglasak na to da je inkluzija pokret koji je u direktnoj vezi sa poboljšanjem obrazovnog sistema kao celine. U slučaju ovog pozorišnog projekta mi želimo da istražimo i druge mogućnosti inkluzije koja ima potencijal da humanizuje društvo, da obezbeđuje uslove za bolju komunikaciju između ugroženih grupa i onih koji po prirodi svog položaja treba da zauzmu zaštitničku ulogu. Među njima su osim obrazovnih i institucije kulture koje se mogu otvoriti i za pitanja važnih društvenih procesa kao što je inkluzija i kroz kreiranje inkluzivnih programa senzibilisati širu zajednicu spram problema onih koji su onemogućeni da se sami brinu o sebi.

Opširnije...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 28. jun 2017.

Online status

Imamo 41 gostiju na mreži