Početna Aktuelno

Vesti

Obeležen 10. februar Dan NP "Sterija"

U petak 10. februara je svečano obeležen Dan NP "Sterija". Proslava 72. rođendana je bila i prilika da vd direktora Marina Lazarević uputi posebne čestitke ovogodišnjim "jubilarcima": Merima Ogrizović, Željko Novakov, Goran Marković, Ivan Đorđević i Borislav Krljić.

 

Opširnije...
 

Đorđević podneo ostavku

Na sednici Gradske skupštine u ponedeljak je na lični zahtev sa funkcije direktora NP "Sterija" razrešen Ivan Đorđević i za vd direktora je imenovana beogradska glumica Marina Lazarević (foto Facebook).
Završila je srednju Baletsku školu „Lujo Davičo“ u Beogradu i nižu muzičku (klavir i klarinet). Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Biljane Mašić. Studirala je i ruski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Mlađa je sestra glumice Nine Linte Lazarević.
Od 2003. nastupa u beogradskim pozorištima: u Narodnom pozorištu, Pozorištu „Duško Radović”, Dadovu i drugim. Trenutno je angažovana u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović” u Zaječaru. (Izvor Vikipedija)

 

Teško je reći zbogom

Zahvaljujući saradnji putujećeg pozorišra „Vihor“ i NP "Sterija", publika će u utorak, 24. januara, u Narodnom pozorištu "Sterija", sa početkom u 20 časova, imati priliku da prvi put u Vršcu podgleda komad „Teško je reći zbogom“, čuvenog dramaturga Mira Gavrana. Savremena drama „Teško je reći zbogom“ u režiji Marije Lipkovski, a po tekstu Mira Gavrana, jedinog živog dramaturga u Evropi koji ima festival posvećen njegovim komadima (Gavranfest), predstavlja dimamičnu priču punu neočekivanih obrta u kojoj istine postaju laži, a laži vrlo lako postaju istine. Predstavu "Teško je reći zbogom" mnogi kritičari ocenjuju kao dramatičnu-komediju, a kroz svakodnevicu jednog mladog bračnog para koji pokušava da se odupre materijalnim načelima koje mu sredina nameće, komad preispituje značenje i pitanje opstanka braka i ljubavi u savremenom društvu. Uloge u predstavi poverene su mladim glumcima Nini Janković. Ivanu Mihajloviću, Neveni Ristić. Muziku za predstavu komponovao je Marko Louis, producent je Dušan Sinđić, scenografiju potpisuje Marija Simović, a kostim modna kolekcija Iskon Mode iz Beograda. Ulaznice za predstavu su dostupne na blagajni NP "Sterija", po ceni od 500 dinara, za organizovane dolaske 400, a za učenike i student po ceni od 300 dinara.

Opširnije...
 

Још једна успешна премијера у Народном позоришту "Стерија"

"Виктимолошка прича" Леона Ковкеа у режзији Фуада Табучића у извођењу младих вршачких глумица Неде Грубише и Јоване Андрејевић премијерно је изведена 15. децембра 2016. на Малој сцени "Томислав Пејчић" као 7. премијера Народног позоришта "Стерија"  у 2016. и као најава даљих корака у репертоарској политици вршачког театра који ће у 2017. покушати да савременом домаћем драмском писцу обезбеди више пажње и простора него што је то било до сада. Леон Ковке псеудоним је Момчила Ковачевића, нашег драмског писца старе гарде чији су текстови, иако и данас веома актуелни, највише били играни 80/тих година XX века.

"Идеја да се његова “Виктимолошка прича” стави на нас репертоар  вишеструко је мотивисана - жеља да се публици представе нова глумачка имена вршачке сцене и због тога је рад на пројекту био пропраћен слоганом "Шанса за младе", жеља да се вршачкој младој  публици представи мање познато драмско име и савремени текст изузетне актуелности и жеља да се као институција отворимо са стране друштвене одговорности и проговоримо о темама о којима се пуно зна, а  мало говори" истиче Иван Ђорђевић, директор НП "Стерија". Централна тема комада јесте насиље као такво и један од његових најраспрострањенијих деривата на нашим просторима - н а с и љ е  над  ж е н а м а   у  неколико понуђених форми - насиље у продици, насиље у школи, вршњачко насиље, насиље у образовању, насиље на улици, вербално и психичко насиље, насиље занемаривањем и игнорисањем... Писац се кроз текст и његову структуру враћа психоанализи, завирује дубоко и студиозно у понуђене женске  ликове ове дуодраме, понирући у све сегменте њиховог бића. "Случајност" у којој се на малом простору сретну две наизглед потпуно различите младе жене открива низ појединости из њихових потпуно промашених живота и суочава нас са чињеницом да у систему који жену третира као објекат, а не субјекат свог живота, мали број жена заправо бива поштеђен недаћа са којима наше јунакиње, Маја (Јована Андрејевић) и Ненси (Неда Грубиша) живе. Оне нису усамљени случајеви који причају готово немогуће животне приче - то су девојке из нашег окружења.

Opširnije...
 

Једанаест година од смрти Ивана Андрејевића


На данашњи дан навршава се тачно 11 година од када нас је напустио глумац Иван Андрејевић. Звање глумца стекао је у Новом Саду у школи глуме Дејана Мијача, након чега почиње његов професионални позоришни пут којим се кретао од Суботице преко Подгорице и Шапца до Вршца. У вршачком Народном позоришту „Стерија“ провео је више од 30 година, а у периоду од 1982 до 1986. радио је и као управник. За улогу Лопахина Јермолаја Алексејевича у Чеховљевом „Вишњику“ у режији Виталија Дворцина освојио је Главну награду на Сусретима позоришта Војводине 1994, а лауреат је и Октобарске награде Града Вршца. За собом је оставио лепа сећања и поштовање свих који су га познавали као врсног глумца, ТВ и радио водитеља ,изврсног интерпретатора поезије и културног прегаоца присутног у готово свим сферама културног живота Вршца.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 26. jul 2017.

Online status

Imamo 60 gostiju na mreži